Savjet, kako naci posao u Zürichu

 

 

     

 

 

Tražite posao u Zürichu ili razmišljate o promjeni? Prije nego što se upustite u svoje traženje posla, evo nekoliko vrijednih informacija i savjeta stručnjaka i čitatelja koji su uspjeli pronaći posao na najvećem švicarskom tržištu poslova.
Život i rad u Zürichu nudi mnoge mogućnosti izvlačenja od visokih plaća, povoljne ravnoteže između poslovnog i privatnog života i međunarodnog radnog okruženja.

Ipak, proces pronalaženja posla kao stranca u najvećem švicarskom kantonu može biti dugotrajan i neodoljiv na početku.
Švicarska vodi sustav kvota za inozemnu radnu snagu, što znači da postoji godišnje ograničenje broja dozvola koje se izdaju stranim radnicima godišnje.

Ured za privredu i rad kantona Zürich (AWA) kaže da su ukupno izdali 5317 radnih dozvola državljanima trećih zemalja u 2021.

To je uključivalo obnavljanje dozvola, one koji već žive u Švicarskoj (primjerice studente) i radnike koji su boravili samo kratko vrijeme.

U 2022. kanton Zürich ima 393 dozvole za kratkotrajni boravak L i 246 boravišnih dozvola B za radnike iz trećih zemalja u svojoj rezervi (iako kanton može zatražiti još na saveznoj razini ako iste ponestane).

Budući da Švicarska ima dvojni sustav, dozvole prvo provjerava kanton prije nego što ih pregleda Državno tajništvo za migracije (SEM).

U odnosu na druge kantone, Zürich ima na raspolaganju više dozvola.

To je zato što je kanton najveći ekonomski pokretač koji doprinosi više od 20 posto nacionalnom BDP-u.

Zapošljava petinu radnika u zemlji i dom je 116.000 tvrtki kao što su Google, ABB, Microsoft, AXA i Swiss Re.

AWA je odbila imenovati tvrtke koje su zaposlile najveći broj stranih radnika. Međutim, priznali su da jedna trećina radnih dozvola izdanih u Zürichu ide prema sektoru informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT).

Općenito govoreći, još uvijek je najtrazeniji sektor zdravstvo s najvećim brojem zaposlenih od 55.200. Ostali značajni sektori uključuju obrazovanje – zahvaljujući Švicarskom federalnom institutu za tehnologiju (ETH) i Sveučilištu u Zürichu – i financijske usluge.

Trećina svih švicarskih banaka nalazi se u regiji Zürich uključujući UBS, Credit Suisse i Julius Baer, ​​a procjenjuje se da je 9 posto radnika u kantonu Zürich zaposleno u toj industriji.

Za one koji možda ne razmišljaju o radu u Zürichu, možda je pravo vrijeme da sada krenu. Michael Page je otkrio skok od 38 posto u broju oglašenih poslova od siječnja do prosinca 2021.

Najtraženije uloge bile su: IT stručnjaci, inženjeri, profesionalci B2B prodaje i poslovni administratori.

3 thoughts on “Savjet, kako naci posao u Zürichu

  1. Dobar dan, imam zelju da radim u tako jednoj uredjenoj zemlji kao sto je Svicarska, ali znam da to nije bas tako lako.
    Radio bih bilo sta, nije mi tesko i nesto novo da naucim ako je to potrebno.
    Uklapam se u timski rad.
    Imam vozacku B kategorije.
    Javljam se iz Bosne i Hercegodine ( Derventa ).
    Bilo bih zahvalan kada bi mogao bilo sta da radim u Svicarskoj.
    Jedan veliki pozdrav!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)